Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami
Kapusta zasmażana jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Ten dodatek, podobnie jak buraczki na ciepło, doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych, ale nie tylko. Tak naprawdę dobrze doprawioną kapustę zasmażaną można zjeść jako samodzielne danie z chlebem. Syci i rozgrzewa, jak mało co.
Z czego zrobić kapustę zasmażaną?
Wersji kapusty zasmażanej jest co najmniej kilka. Różnią się między innymi rodzajem kapusty użytej do zasmażania. Zasmażać można bowiem kapustę świeżą – młodą lub jesienną, a także kiszoną. Będą się one różniły smakiem, jednak zasada ich przyrządzenia pozostanie podobna. Kapustę przesmaża się, poddusza z przyprawami i zaciąga zasmażką z tłuszczu i mąki. Ten dodatek do obiadu nie należy do najlżejszych dla żołądka, ale nie można mu odmówić smaku.
Jak zrobić kapustę zasmażaną z kiszonej kapusty?
Kończy się zima, więc warto zużyć zapasy kiszonej kapusty. Dlatego dziś właśnie z niej przygotujemy kapustę zasmażaną. Będzie wyrazista w smaku, bo nie tylko kwaśna, ale też doskonale doprawiona.
Przepis: Kapusta zasmażana
Kapusta kiszona w wersji zasmażanej
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 600 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- majeranek
- kminek
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówKapustę kiszoną opłucz jeśli jest mocno kwaśna, odciśnij, lekko posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień w garnku na oleju. Dodaj kapustę kiszoną, całość przesmaż, co jakiś czas mieszając.
- Duszenie kapustyKapustę podlej gorącą wodą, dodaj listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz kminek i majeranek. Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- Zasmażanie kapustyNa patelni rozgrzej smalec, przesmaż na nim mąkę, tak by była lekko rumiana. Rozprowadź ją częścią płynu z kapusty, dodaj do kapusty w garnku, wymieszaj. Kapustę z zasmażką gotuj 5 minut na niedużym ogniu, dopraw do smaku.
Do jakich potraw można podać kapustę zasmażaną?
Kapusta zasmażana doskonale pasuje do tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych. Są to np.: kotlety schabowe, kotlety mielone, golonka, żeberka i inne dania z pieczonej lub duszonej wieprzowiny. Kapusta zasmażana podkreśli też smak pieczonej kaczki, gęsi czy smażonej kiełbasy. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także z kopytkami i kluskami śląskimi. Można ją też zjeść z chlebem na przekąskę.